Gnievino turnyras 2016: vėjais paleistas istorinis šansas

Kasmetinis Gnievino tarptautinis turnyras šiemet „Press‘ui“ nepadovanojo medalių, tačiau ne stipriausia sudėtimi į Lenkijos Šiaurę atvykę pressininkai po turnyro sulaukė pirmininko pagyrų už komandinę dvasią ir kovingumą.

Į vos penkis tūkstančius gyventojų turintį kaimyninės šalies miestelį šiemet išsiruošė devyni nariai: pirmininkas ir vartų sargas Tautvydas Vencevičius, Marius Bagdonas, Rimas Mauricas, Romanas Buršteinas, Saulius Chadasevičius, Martynas Juocevičius, Andžejus Tunevičius, Lukrecijus Tubys ir Julius Kiveris.

Gnieviną delegacija pasiekė po beveik dešimtiems valandų kelio. Kelionės metu netikėtai atsiskleidė J.Kiverio, L.Tubio ir M.Juocevičiaus silpnybė Merūno muzikai, tad prie muzikinio pulto budėjęs trejetas nenuilsdami leido dainas iš šio dainiaus repertuaro.

Maža to, paskutinis pusšimtį kilometrų keliauta užuodžiant stiprų svilėsių kvapą. Pirmasis apie tai išdrįso prabilti veteranas R.Mauricas, tačiau vairuotojo ir jo šturmanų greitai buvo pastatytas į vietą, pasiūlius vairą į rankas paimti pačiam. Visgi atvykus į vietą paaiškėjo, kad nerimo būta ne veltui. Pasiekus viešbučio aikštelę iš autobuso galo pradėjo veržtis didžiulis dūmų debesis. Šį vaizdelį kelionės išvarginti pressininkai pasitiko kreivomis šypsenomis ir abejingais žvilgsniais, o visą kelią atvairavęs vairuotojas Julius reagavo lakoniškai: „Atleiskit, vyrai, pasirodo paskutinius 50 km važiavome užtrauktu rankiniu“.

Iki ryto stabdžių tvaikas „Mistral“ viešbučio prieigose išsisklaidė. Gana gaiviomis nuotaikomis pusryčius pasitiko ir „Press‘o“ vyrai. Patogioje lovoje prabudęs pirmininkas iš karto prisiminė, kad prieš ketverius metus Europos čempionato metu šiame viešbutyje buvo apsistojusi Ispanijos rinktinės delegacija. Idėjinis komandos lyderis kaipmat gavo Vicente Del Bosque pravardę ir ją išsaugojo iki pats kelionės pabaigos.

Turnyras prasidėjo gana anksti, tad pirmąjį šaltą dušą pressininkai priėmė ne viešbučio kambariuose, o aikštėje. Pirmoji dvikova su „TVN 24” kolektyvu baigėsi pralaimėjimu 0:2. Jauni lenkai apibėgo mūsiškius visur ir visaip, o bet kokias klaidas gynyboje patikimai taisė prieš keletą metų Ostrūdoje Timoščiuku lietuvių pramintas ilgaplaukis blondinas. Kaip vėliau paaiškėjo, Timoščiuko meistriškumas neatsitiktinis. Pasirodo, šis stilingas ilgaplaukis yra Slawomiras Chalaskiewicius. Praeityje yra atstovavęs netgi Lenkijos rinktinei, o geriausius savo karjeros metus (1992-1997) praleido Rostoko „Hansa“ klube. Dabar jam 52-eji, o ir Gnievino turnyras – ne Bundesliga, tačiau meistriškumas ir technika niekur nedingusi.

Taigi pradėta pralaimėjimu, po kurio T.Vencevičius nusprendė, jog kitas mačas bus lemiamas. Jei nepavyksta iškovoti pergalės, trečios rungtynės nieko nelemia, tad tada geriau jėgas koncentruoti į šalia aikštės ant grotelių čirškenčią jautieną ir šaltą alų. Nuspręsta pakentėti. Kaip vėliau paaiškėjo, visam laikui.

Antrajame mače „Press‘o“ laukė Baltijos derbis su braliukais latviais. Lygioje dvikovoje netrūko karštų epizodų, bet lietuviai parodė charakterį, išnaudojo savo progą, ir pelnytai nugalėjo 1:0. Pergalingo smūgio autoriumi tapo išvykų debiutantas L.Tubys. Būtent po jo galingo užsimojimo kamuolys lietė latvio koją ir rikošetu įskriejo į vartus.

Kitose rungtynėse netikėtai pradėjo buksuoti grupės favorite laikyta „TVN 24” komanda, tad prieš paskutinę dvikovą su lenkų dienraščio „Gazeta Wyborcza“ komanda „Press‘ui“ netikėtai atsivėrė galimybė grupėje užimti pirmąją vietą. Tiesa, pralaimėjimu atveju, pasaka galėjo baigtis neišėjimu iš grupės.

Viską suskaičiavus, prieš lemiamą grupės dvikovą aritmetika buvo paprasta. Pergalė „Press‘ui“ būtų garantavusi pirmąją vietą, lygiosios – antrąją, o apie pralaimėjimą niekas negalvojo. Egzaminą Lietuvos komanda išlaikė. Du greiti M.Bagdono įvarčiai nuėmė įtampą, o galiausiai dar du kamuolius į lenkų vartus pasiuntė A.Tunevičius ir M.Juocevičius. Pergalė 4:1 ir kelialapis į ketvirtfinalį, kuriame laukė puikiai pažįstami vokiečiai.

Šiose rungtynėse puikiai suveikė lietuviški namų darbai. T.Vencevičiaus sprendimu, L.Tubiui patikėta asmeninė Dortmundo komandos lyderio Boriso gynyba. Su savo užduotimis jaunasis gynėjas susitvarkė puikai. Visų rungtynių metu vokiečiai neturėjo nė vienos progos, bet savo šansais nepasinaudojo ir „Press‘as“. Drama persikėlė į 11 metrų baudinių seriją. Dramos būta neeilinės.

Vokiečiai pradėjo baudinių seriją, bet lietuviams kas kartą pavykdavo rezultatą lyginti. Pirmasis nuo žymos užtikrintai smūgiavo M.Bagdonas, antras solidžiai pramušė A.Tunevičius, o L.Tubio klastingas smūgis gerai nepataikius į kamuolį taip pat įsirito į vokiečių vartų tinklą. R.Buršteinas nuvalė vartų voratinklius, tad eilė mušti atėjo S.Chadasevičiui. Neslėpkime, šio smūgio labai bijota, tačiau keletą sekundžių pasišokinėjęs krokoviako žingsneliu CH‘as paleido tokią bombą, kad išsigando ne tik iranietiškų šaknų turintis vartų sargas, tačiau ir po jo turėjęs mušti plikis. Jo smūgį T.Vencevičius atrėmė, o po akimirkos ir pats įmušė bei iš karto pateko į komandos draugų glėbį.

Pasiekusi pusfinalį, nestipriausios sudėties „Press‘o“ komanda savo lūkesčius ir prognozes viršijo su kaupu, tad pusfinalį pasitiko ramiai. Kalbėta, kad net pralaimėjus, bus dar vienas šansas pakovoti dėl medalio. Galbūt toks nusiteikimas ir pakišo koją, bet pusfinalio mačas su turnyro favoritais TVP komanda tikrai įeis į „Press‘o“ istoriją.

Lietuviai ne tik nenusileido savo varžovams, tačiau ir turėjo daugiau progų pasižymėti, o antrojo kėlinio viduryje sulaukė ir teisėjo dovanos. Laibakojis lenkas arbitras išdrįso parodyti į baudinio žymą, kai M.Bagdoną baudos aikštelėje nuskynė TVP vartininkas. Toks sprendimas nustebino ne tik lenkus, bet ir lietuvius, kadangi viso turnyro metu teisėjai akivaizdžiai rodė palankumą vietos komandoms.

Nukentėjusysis M.Bagdonas užtikrintai griebė kamuolį ir buvo pasirengęs mušti baudinį, tačiau netikėtai šalia jo pasirodė per visą aikštę atbėgusio T.Vencevičiaus siluetas. Nerašyta „Press‘o“ taisyklė, kad baudinius rungtynių metu muša pirmininkas, šį kartą buvo sulaužyta, M.Bagdonui patikinus, kad baudinys bus įmuštas. Išgirdęs šį pažadą Del Bosque ramiai nukulniavo link savų vartų ir…. kaip reikiant pasigailėjo.

M.Bagdonas pykštelėjo virš skersinio, o tai reiškė, kad ideali galimybė iškovoti istorinį kelialapį į šio turnyro finalą buvo paleista vėjais.

Savo šansą „Press‘as“ dar turėjo baudinių serijoje, tačiau psichologiškai prislėgta komanda antrosios iš eilės loterijos nelaimėjo. M.Bagdonas pirmas užtikrintai realizavo baudinį, tačiau jo veide akivaizdžiai atsispindėjo neviltis, prisiminus prieš kelias minutes įvykusį epizodą. A.Tunevičiaus smūgis taip buvo užtikrintas, o štai trečias mušęs L.Tubys pabandė pergudrauti lenką Socrateso smūgiu be įsibėgėjimo ir neįmušė.

Į finalą žengė TVP, o „Press‘ui“ liko kova dėl bronzos su „Media Trojmiasta”. Nekaip nesugebėję pamiršti pusfinalio dramos lietuviai praleido du greitus įvarčius, o kai galiausiai atsipeikėjo, jau buvo per vėlu. Antrajame kėlinyje J.Kiveris puikiu smūgiu galva po kampinio rezultatą sušvelnino, tačiau išplėšti lygiųjų „Press‘ui“ nepavyko.

Teisybės dėlei, reikėtų pastebėti, kad mažasis finalas savo atkaklumu gerokai pralenkė dvikovą dėl aukso. Antrojo kėlinio viduryje, esant rezultatui 1:2, lenkų vartininkas nušienavo vieną prieš jį pabėgusį M.Bagdoną, tačiau arbitras pabūgo varyti šeimininką iš aikštės ir akivaizdžiai paleido rungtynes. Ant vejos įsiplieskė tokios aitros, kad teisėjui teko išklausyti tiek T.Vencevičiaus ir M.Bagdono „pamokymų“, kiek, ko gero, netekę girdėti per visą karjerą.

Tuo tarpu J.Kiveris su oponentais „atsiskaitė“ savaip. Pradėjęs akivaizdžiai medžioti savo priešininkus, pora kartų tiesiog nupjovė juos tarsi dalgiu. Matydamas šį vaizdelį arbitras vieną po kitos pradėjo rodyti geltonas korteles, tačiau varyti gynėjo nedrįso prisimindamas prieš keletą minučių įvykusį epizodą kitoje aikštės pusėje. Prasidėjęs masinis susistumdymas baigėsi tik tuomet, kai į ginčą įsitraukė turnyro organizatoriai. Dvi geltonas korteles gavusio J.Kiverio teisėjas iš aikštės taip ir neišvarė, bet tai mažai ką keitė. Bronza buvo įteikta „Media Trojmiasta” komandai.

Atgauti jėgas po varginančio maratono nuspręsta viešbutyje esančiame SPA. Nusprendus padaryti komandinę nuotrauką džiakuzi vonioje, vyrai nedrąsiai žvilgčiojo į CH, tačiau galiausiai išgąstį keitė pasitenkinimo šypsenos.

Turnyro uždarymo ceremonijos metu „Press‘o“ delegacija buvo nutrenkta į salės kampą, tačiau tai nesutrukdė jai aiškiai dominuoti „Trečiojo kėlinio“ metu. Pamatęs, jog pilną pilvą prikimšęs R.Buršteinas greitai nukiūtino į viešbučio kambarį žiūrėti Eurovizijos ar „Premier“ lygos, pirmininkas skambiai trinktelėjo kumščiu į stalą ir pareiškė, kad likusieji komandos nariai privalo likti „iki galo“.

M.Bagdonui, anot pirmininko, likti buvo privaloma, o galiausiai jis sulaukė ir netikėtos dovanos. Prie „Press‘o“ stalelio priėję TVP komandos lyderiai netikėtai gynėjui padovanojo savąjį aukso medalį už tai, jog pusfinalio metu pramuštas baudinys neužkirto lenkams kelio į finalą, kuriame jie palaužė Slovakijos žurnalistus.

Debiutantas ir jauniausias komandos narys Lukrecijus iš Gnievino grįžo turėdamas naują vardą. Prisimindamas ketvirtfinalio dvikovą ir asmeninio sarginio šuns funkciją atlikusį gynėją, dortmundiečių lyderis Borisas jį pakrikštijo Lukaradijumi.

Kelionė atgal truko dar ilgiau – apie 12 valandų. Pačiupinėjęs pavargusius stabdžius, vairuotojas Julius nusprendė, jog baimintis neverta, tad pagaliau atleidus rankinį stabdį, delegacija patraukė namo. Fotosesija šalia įvažiavimo į Gnieviną, apžvalgos bokštas, ekskursija lenkiškuose prekybos centruose – tai tik dalis malonumų, kuriuos skambant a.a. Kernagio „Kancarui“ tą gegužės vakarą patyrė pressininkai.

Kelionę Lenkijos-Lietuvos pasienyje bandė sutrukdyti pasienio apsaugos pareigūnai, tačiau pajutęs, jog gali prarasti Olštyne įsigytą kraliką, iniciatyvos ėmėsi ir visas problemas išsprendė pirmininkas.

[nggallery id=19]

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.