Druskininkuose nepavyko susigrąžinti čempiono titulo

Aštuntus metus iš eilės Lietuvoje vykęs tarptautinis žurnalistų futbolo turnyras toliau auga – šiais metais į Druskininkus atvyko 10 komandų iš septynių valstybių. Po dvejų metų pertraukos vėl susitikome su kolegomis iš Škotijos, tačiau šįkart nebuvo svečių iš tolimųjų šalių – Armėnijos ir Azerbaidžiano.

Anksčiausiai atvyko škotai, jie Druskininkus pasiekė jau ketvirtadienį ir spėjo apsilankyti Grūto parke. Labiausiai juos nustebino ne Leninas ir Stalinas, bet parko savininko Viliumo Malinausko pasiūlyta tradicinė kilkė su stikline degtinės. „Vienu mauku išgeriat visą stiklinę degtinės, pauostot duonos, užkandat kilke ir … užsisakot antrą“, – rėžė Grūto parko savininkas.

Penktadienį atvyko kiti svečiai – nuolatiniai mūsų turnyrų dalyviai Lucko ir Briansko žurnalistai, vis dažniau į Lietuvą atvykstantys latviai, kurie šįkart atsivežė netgi dvi komandas, taip pat baltarusiai. Maskvos „NTV+“ komanda, kaip ir pernai, Druskininkus pasiekė „stipriai nukraujavusi“, todėl vėl teko skolinti į pagrindinę „Press‘o“ komandą nepatenkančius legionierius. Paskutiniai Druskininkus pasiekė Lenkijos žurnalistai. Jau varžybų dieną – šeštadienį, į kurortą atvyko amžini „Press‘o“ varžovai ir geri draugai – kolegos iš Kauno.

Burtai lėmė, kad „Press‘as“ pateko į vieną grupę su Škotijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lenkijos žurnalistais. Kitoje grupėje žaidė Kauno, Briansko, Maskvos ir dvi Latvijos komandos.

Pirmose rungtynėse tik po atkaklios kovos 2:0 įveikti škotai. Įvarčius įmušė Andrejus Tunevičius-Bongas ir Gintautas Dulskas. Atjaunėjusi škotų sudėtis privertė nemažai paplušėti mūsų gynybą. Po rungtynių kalbėjome, kad šįkart škotai gali kovoti ir dėl prizinių vietų, tačiau vėliau jų žaidimas prastėjo (galbūt atsiliepė ekskursija Grūto parke) ir škotai liko paskutiniai.

Antrame susitikime netikėtai lengvai – net 6:1 sutriuškinta Lucko komanda. Jau pirmą susitikimo minutę Žydrūnas Grudzinskas išvedė „Press‘ą“ į priekį. Po greitų G.Dulsko, M.Juocevičiaus ir R.Maurico įvarčių dar pirmame kėlinyje triuškinome ukrainiečius 4:0. Po pertraukos vartininkas Tautvydas Vencevičius realizavo 9 m. baudinį. Tik retkarčiais į aikštelę išbėgdavęs renginio vedantysis Nerijus Kesminas baigė Lucko komandos triuškinimą. Juokavome, kad šia triuškinama pergale atsikeršijome ukrainiečiams už beviltišką pralaimėjimą turnyre Lucke.

Kad žurnalistų turnyruose nėra favoritų ir autsaiderių, įsitikinome susitikime su baltarusiais. Tik po atkaklios ir permainingos kovos iškovota pergalė rezultatu 3:2. „Press‘o“ gretose pasižymėjo A.Tunevičius-Bongas, Ž.Grudzinskas ir Aurimas Tamulionis.

Paskutinėse pogrupio rungtynėse su lenkais, sprendėsi kas taps grupės nugalėtoju. Iki tol abi komandos laimėjo visas rungtynes. Lemiamas mūšis buvo kupinas aistrų tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Po kiekvieno prarasto kamuolio, sekdavo grubios lenkų pražangos. Kai daugiausia kentėjęs Ž.Grudzinskas pabandė atsilyginti tuo pačiu, lenkai pradėjo susistumdymą, kuris vos nevirto masinėmis muštynėmis. Lenkų treneris visiškai nevaldė emocijų ir kelis kartus buvo įbėgęs į aikštę. Antrame kėlinyje jis išvedė savo komandą iš aikštės, dėl neva tendencingo teisėjavimo. Rungtynės buvo sustabdytos. Tik po ilgų ir emocingų diskusijų jos buvo pratęstos, nors šalia aikštės buvę ukrainiečiai nepaliaujamai lenkams skandavo: „Do widzenia“ (lietuviškai: „Viso gero“).

Lenkų provokacijos ir grubus žaidimas padėjo jiems laimėti. Dar pirmame kėlinyje sunkią traumą gavo vienas „Press‘o“ gynybos ramsčių Artūras Gimžauskas. Pasikeitusi gynybos grandis neišvengė klaidų ir po vienos iš jų praleidome lemtingą įvartį. Vėliau visą dėmesį gynybai skyrę lenkai laimėjo 1:0.

Pusfinalyje „Press‘as“ susitiko su Brianko komanda. Po daug emocijų ir energijos kainavusio mūšio su lenkais, sugebėjome tinkamai nusiteikti pusfinaliui ir sėkmingai pradėjome rungtynes. Po G.Dulsko įvarčio ilgą laiką pirmavome, tačiau per anksti pradėjome galvoti apie kerštą lenkams finale ir už tai buvome skaudžiai nubausti. Pusfinalio rungtynių pabaigoje praleidome išlyginamąjį įvartį, pagrindinis laikas baigėsi 1:1. Nugalėtojui išaiškinti prireikė baudinių serijos. Ją pradėjome tragiškai – neįmušėme net trijų pirmų baudinių ir pralaimėjome seriją 1:3.

Rungtynėse dėl trečios vietos ir bronzos medalių vyko „lietuviškas“ derbis – Vilnius prieš Kauną. „Press‘as“ laimėjo 3:0. Įvarčius įmušė Ž.Grudzinskas, G.Dulskas ir N.Kesminas. Prieš dvejus metus čempionu tapęs „Press‘as“ šįkart tenkinosi bronza. Guodėmės bent tuo, kad pagerinome praėjusių metų rezultatą. Pernai buvome tik penkti.

Dėl čempionų titulo finale varžėsi Lenkijos ir Briansko žurnalistai. Čia taip pat netrūko emocijų, susistumdymų ir netgi kraujo. Pagrindinis finalo laikas baigėsi be įvarčių 0:0. Baudinių seriją 5:3 laimėjo Lenkijos žurnalistai. Jie apgynė čempionų titulą. Briansko žurnalistams turnyrai Lietuvoje tarsi užkeikti – jie jau ketvirtus metus iš eilės liko antroje vietoje.

Po kovų futbolo aikštėje varžybų dalyvių laukė uždarymo ceremonija. Generalinio turnyro rėmėjo lažybų bendrovės „Orakulas“ įsteigta taurė įteikta Lenkijos žurnalistams. Geriausiems žaidėjams atiteko leidyklos „Šiaurės Lietuva“ prizai. Visi vaišinosi „Kauno grūdų“ stipriaisiais gėrimais, tuštino Lietuvos aludarių gildijos dovanotas alaus statines ir gardžiavosi Druskininkų mero Ričardo Malinausko dovanotais keptais elniais.

Daugelis svečių komandų pripažino, kad tai buvo vienas geriausiai organizuotų tarptautinių žurnalistų futbolo turnyrų, tai įkvėpė rengti turnyrus ir kitų šalių žurnalistams. Surengti turnyrą Rygoje nusprendė Latvijos žurnalistai. Kolegos iš Brianko po metų pertraukos vėl rengs turnyrą savo mieste.

Tikimės kitais metais Lietuvoje išvysti ir daugiau kolegų. Atvykti į Druskininkus planuoja Vokietijos ir Vengrijos žurnalistai, tokių planų turi ir kolegos iš Danijos.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.